Persbericht: bouw opgeleverd

Montfoort kan binnenkort rekenen op onderwijs en opvang in het spiksplinternieuwe Kindcentrum Montfoort. De bouw is afgelopen week officieel opgeleverd door Pellikaan Bouwbedrijf aan gemeente Montfoort.

Daarmee is een intensief traject afgerond, waarbij gemeente en betrokken partijen samenwerkten aan goed onderwijs en goede opvang. De verhuizing naar het duurzame gebouw is naar verwachting in het voorjaar van 2024.


Kindcentrum Montfoort
De afgelopen jaren is er aan de Parklaan in Montfoort gewerkt aan een nieuw onderkomen voor drie Montfoortse basisscholen en de buitenschoolse opvang. Gemeente Montfoort ontwikkelde samen met basisscholen Graaf Jan, De Hobbitstee en De Howiblo en met kinderopvang KMN Kind & Co het nieuwe gebouw. Met elkaar vormen ze een kindcentrum. Een kloppend hart waarin spelen en leren elkaar ontmoeten. Behalve de klaslokalen, leerpleinen en ruimtes voor de opvang, heeft het nieuwe kindcentrum een atelier, gedeelde keuken, speellokaal en beweegvloer.


Voorspoedige bouw
De bouw startte in november 2022 en verliep voorspoedig en volgens planning. Met de natuur als inspiratiebron en thema dat de organisaties verbindt, hebben de scholen en de opvang zowel aan de binnen- als buitenkant hun eigen identiteit gekregen en vormt het toch een fraai geheel. In het metselwerk zijn diverse patronen verwerkt, zoals bloemen, vlinders en takken. Aan de binnenkant is gewerkt met verschillende natuurlijke tinten groen, geel en blauw en duurzame materialen. 


Wethouder Kees van Dalen: “Er staat een prachtig en duurzaam gebouw. Aan de buiten- en binnenkant is met veel oog voor detail gewerkt. Schitterende gevels en een vrolijk gekleurd interieur, wat past bij de speelsheid van de jeugd, zonder dat het afdoet aan het serieuze karakter van goed onderwijs. Namens het gemeentebestuur kan ik niet anders zeggen dan dat ik trots ben, ook op het proces. Mede dankzij de inspanningen van de klantbordgroep is straks ook de openbare ruimte slim en goed ingericht. Dank daarvoor!”


Duurzaam en toekomstbestendig 
Kindcentrum Montfoort is een vriendelijk en speels gebouw, met flexibiliteit in huidig gebruik en naar de toekomst toe. Duurzaam en onderhoudsvriendelijk en een plek waar kinderen kunnen groeien en bloeien. Op het dak zijn de nodige duurzame toepassingen te vinden, waaronder sedum dakbedekking, een warmtepomp en zonnepanelen. Dat zijn er ruim 160, voldoende om een flink deel van het energieverbruik van de school te compenseren. 


Fietsstraat en schoolplein
Behalve dat er is gewerkt aan een fijn en goed onderkomen voor de kinderen en medewerkers, is ook veel aandacht gegaan naar de openbare ruimte. De gehele Parklaan wordt als fietsstraat ingericht, zodat deze veilig is voor alle weggebruikers. Het streven is om in november met de herinrichting van de Parklaan te starten. De komende weken wordt het ontwerp van het schoolplein afgerond, waarna de aanleg start. Over enkele weken draagt de gemeente het gebouw officieel over aan de scholen en opvang, waarna zij de verhuizing kunnen voorbereiden. Naar verwachting verhuizen ze in het voorjaar van 2024 naar het nieuwe gebouw.
 

Artist impressions: EGM architecten